intregistreaza-ti marca


acum cativa ani, incet, ti-ai pornit o afacere. la inceput erau 3-4 clienti. cu trecerea anilor s-a dus vorba si numarul clientilor a crescut. acum ai undeva la 2-300 de clienti anual. si nu te vei opri aici, tot cresti, esti pe val. lumea stie de tine acum si te bucuri de renume. esti sigur pe tine, afacerea merge bine, ai facut-o cu cap, ai citit tot ce trebuie sa faci si esti sigur ca nu vei da gres!
pana cand, primesti o veste destul de proasta daca nu chiar groaznica: un oarecare ‘prieten’ a descoperit ca tu ai omis un pas foarte important si ti-a inregistrat marca ta sub numele lui si te sa renunti la a mai folosi aceasta marca. el are bani, porneste aceeasi afacere si iti foloseste marca. ti-a luat locul. tu trebuie sa iti schimbi numele, site-ul, logo-ul deoarece era numele marcii. ai pierdut credibilitatea clientilor si ii pierzi si pe ei. nu mai esti pe val si incepi sa cobori. nu reusesti sa te redresezi si pierzi tot, intrii in anonimat.

relatarea de mai sus este un caz ipotetic. incearca sa arate cat de usor poti pierde tot daca nu faci si acest lucru: sa iti inregistrezi marca la osim. daca nu iti ajunge cazul ipotetic, iti reamintesc cazul celor de la la familia care au fost nevoiti sa isi schimbe numele trupei atunci cand rivalii lor b.u.g. mafia le-au inregistrat marca la osim sub numele lor. rezultatul? la familia a devenit sisu si puya.

un alt caz, poate mai putin cunoscut publicului larg, a fost al celor de la vodafone. cand au vrut sa se lanseze si in romania, au constatat ca marca lor fusese inregistrata inca din 1995 de catre viitorul lor concurent la acea vreme telemobil (titularul marcii zapp).

prin inregistrarea marcii, te vei putea bucura de urmatoarele avantaje:

  • drepturi exclusive de folosire a marcii
  • ii impiedicati pe ceilalti sa comercializeze produse/servicii sub aceeasi marca
  • marca poate fi cesionata sau licentiata catre alte firme sau persoane, astfel obtinand venituri suplimentare

inregistrarea unei marci costa mai putin decat ai crede asa ca nu sta pe ganduri cand vine vorba despre asta si actioneaza.

pentru asta, ti-i recomand pe specialistii in proprietate intelectuala de la nomenius. ei te vor ajuta sa iti inregistrezi marca inaintea concurentilor tai. totodata, cei de la nomenius iti pun la dispozitie si ghidul informativ ‘totul despre marci‘. nomenius1

 

+ There are no comments

Add yours