ce facem dacă un deținut ne costă mai mult decât un elev


abia astăzi am auzit că un deținut e mai costisitor decât un elev. adică abia astăzi am văzut concret care e diferența. 2500 de ron sunt cheltuiți de stat pe un deținut și doar 42 de ron pentru un elev.

ok. din cei 2500 de ron/deținut sunt acoperite salariile paznicilor, femeilor de servici, directorului/directorilor și pentru utilitățile pușcăriei (curent, apă, mâncare deținuți și angajați). din acești 2500 de ron o mare parte se duce pe salariile respective. și probabil ≃ 500 de ron sunt efectiv cheltuielile strict pe deținut.

alocația elevilor ar trebui mărită și nu prea. nu a trecut mult timp de când am văzut oameni că se plângeau că ‘muncesc 8h/zi pentru ca statul să plătească cei 7 puradei dați de țigancă la școală special pentru alocația asta’. nu a trecut mult de când am auzit asta. nu era singurul, au fost destui care gândeau astfel.

și totuși alocația copiilor ar trebui mărită, susțin această inițiativă și pentru asta am semnat aici.

așadar, un deținut nu costă statul 2500 de ron ci hai să zicem ≃ 500 de ron. de aproape 10 ori mai mult decât un elev. adică statul plătește puțin când e copil, ținându-l departe de o educația aleasă, pentru a ajunge un infractor de 10 ori mai costisitor? ce fel de strategie e asta? mie îmi miroase a strategie falimentară.

și ce ne facem cu cei care totuși ajung în pușcărie? păi, am putea să-i valorificăm, asta am putea face. primele lucruri la care m-am gândit au fost străzile capitalei și autostrăzile.

eu – stat, am proiect de scos la licitație pentru reabilitarea străzilor capitalei sau pentru construirea autostrăzilor. eu – stat, îți impun ție – firmă contractantă următoarea clauză: forța de muncă ți-o asigur eu – stat. tu vii cu know-how și materiale. băiețașii pentru muncă ți-i asigur eu.

și acei băiețași să fie deținuții. așa își justifică cei ≃ 500 de ron. nu în totalitate, dar măcar știu că nu stă toată ziua degeaba, primește un pat unde să doarmă și mâncare de cel puțin 3 ori pe zi.

63981_456527481086972_1773287785_n

+ There are no comments

Add yours