cum se circula cu bicicleta pe strazile din bucuresti – ghid informativ
în primul rând, cu curaj! pe străzile din bucurești se circulă cu curaj. indiferent dacă ești cu bicicleta, motorul sau mașina. ba chiar și ca pieton trebuie să ai curaj. pe bulevarde e mai ușor, ai spațiu destul, nu stau buluc șoferii pe roata ta din spate. pe străduțele mai mici însă, aici se complică treaba. dacă te urci pe trotuar fie te oprești din 10 în 10 metri ca să depășești pe cineva, că fie n-aude claxonul, fie n-are chef și te trimite să mergi pe marginea străzii că ‘pe acolo se circulă cu bicicleta’. dacă circuli pe șosea, la marginea ei, ori dai de mașini parcate total aiurea, ori ai parte de guri de canal ‘foarte bine instalate’ și ești nevoit să intri puțin în stradă. aici încep claxoanele.
anyway, tu vezi-ți de treabă, atenție la drum și pedalează fără grijă. pe oriunde poți, că până o să ai infrastructura, te descurci cum poți. dar vreau sa revin la ce am observat zilele astea pe șosele. sunt momente când merge pe contrasens. merg cât mai aproape de bordură, dar pe contrasens. motivele? s-a întâmplat când eram cu cățeii și mergeam așa ca să îi țin pe ei aproape de mașinile parcate și să fiu eu cel mai aproape de mașinile care veneau. un alt exemplu când am mers pe contrasens a fost atunci când eram pe splai. era mai ușor să fac stânga la un moment dat dacă rămâneam pe contrasens, decât să mă duc până la primul pod ca să traversez. și pe unde mergeam eu era spațiu destul pentru că oricum pe acolo ar circula o bicicletă. deci nu ocupam spațiu în plus. totuși nu puțini au fost șoferii care m-au claxonat pentru că mergeam pe contrasens deși ei oricum cam trebuiau să lase liber acel spațiu.
mai urat a fost când am văzut că mi-a fost atrasă atenția și de bicicliști. eu de fiecare dată când l-am întâlnit pe unul pe contrasens, l-am lăsat să treacă fără să comentez sau măcar să mă uit urât. am fost în situația aia așa că nu-mi rămâne altceva de făcut decât să-l înțeleg. odată ce înțelegem că astfel de chestii se întâmplă, trebuie să și știm cum să ne comportăm într-o asemenea situație. când am fost anul trecut în utrecht m-am întâlnit cu o astfel de situație și am înțeles de la un rezident de acolo că așa se procedează cel mai bine pentru ambii cicliști. v-am atașat o poză, o să și explic ca să fiu singur că se înțelege.
ok, băiatul ăsta e pe contrasens. în momentul în care în față îi apare un alt ciclist, ciclistul aflat pe contrasens va face ușor dreapta și intră puțin în stradă și îl lasă pe ciclistul care circulă pe sensul lui de mers să meargă cât mai aproape de bordură. motivul pentru care cel care e pe contrasens face puțin dreapta este pentru că el are vedere directă către ce anume poate veni de pe acel sens de mers și nu îi conferă ciclistului care merge pe sensul lui de mers, siguranța că nu va păți nimic.
atunci când vom avea piste de bicicliști pe mai toate străzile bucureștiului, cu siguranță nu va mai trebui să recurgem la astfel de manevre.
tu cu ce situații te-ai mai confruntat în traficul bucureștean?
Nu sunt de acord cu mersul pe contrasens, eu am cazut din cauza unui biciclist care venea pe contrasens, am facut dreapta intr-o intersectie, moment in care din dreapta mea (de unde nu te astepti sa apara niciodata un alt participant la trafic) a aparut un dobitoc cu bicla, m-am speriat, am luat virajul mai larg, insa strada tocmai fusese spalata si ambele roti mi-au alunecat. Dobitocul nici nu s-a oprit sa intrebe daca sunt ok, daca reuseam sa pun mana pe el ii aratam si cat de ok sunt. Asa ca NU mergeti pe contrasens – soferii nu se vor asigura nicodata intai din dreapta si dupa aceea din stanga si in plus ii stanjeniti pe biciclistii care circula regulamentar.