de ce e de căcat presa romînească


atît de mult m-am abținut să îmi dau cu părerea despre accidentul aviatic de zilele trecute, și nici măcar acum nu îmi voi da cu părerea despre vinovații și cei care ar fi trebuit să îi localizeze mai repede sau despre cei care ar fi trebui să intervină și n-au făcut-o. și-au dat cu părerea destui, mai avizați ca mine și care au punctat mai bine decît aș fi făcut-o eu. și nici măcar subiectul pe care vreau să-l ating nu știu dacă voi reuși să-l ating bine, dar încerc, pentru că am fost stîrnit de o postare pe care am văzut-o pe facebook. suna ceva de genul ‘…Presa din Romania a cerut, la unison, demisia celor care se fac vinovati de proasta gestionare a accidentului aviatic din Apuseni, in frunte cu Radu Stroe.’. știți de ce e de căcat presa romînească? pentru că adoră să mănînce căcat la toate cele 3 mese ale zilei.

întotdeauna cînd se întîmplă ceva grav, primii care ajung acolo sunt cei din presă. asta se întîmplă fie pentru că sunt anunțați înaintea poliției/salvării/pompierilor fie pentru că se mobilizează mai repede decît cei pe care i-am menționat adineauri. indiferent care este motivul, nu asta mă deranjează. nu mă deranjează că sunt primii acolo. mă deranjează teribil că nu au limită. nu știu să păstreze o anumită distanță, care este la o adică de bun simț și care cît de cît prezintă și un safe zone pentru ei. de cînd cu petrișor ăla sau cum dracului îl chema, de se ducea fix în clădirea care tocmai cădea, ca să relateze, toți s-au prostit într-un hal de hal, fără cusur. și sunt presați și de redacție. ‘adu-mi cel mai bun material de pe piață că de aia de plătesc’ sau chiar din alea ‘dacă nu îi iei interviu muribundului, te dau afară’. și de aici, te caci în ele de bun simț, safe zone sau orice altceva. țin minte, acum cîteva luni, pe calea moșilor, erau flăcări în balconul unui apartament, pe la etajul 7-8 așa. digi era acolo. fix sub balcon cum ar veni. să le picure plasticul topit pe cameră. au venit pompierii și le-au cerut să se ducă după banda galbenă abia amplasată. reporterița, foarte scandalizată, întîrzia intervenția pompierilor pentru că ei nu i se părea normal să fie dată la o parte, în condițiile în care ea era prima venită acolo. bitch are you fo real?! în locul pompierilor puneam jet-ul pe ea. poate nu te-ai spălat pe ochi și nu te-ai trezit, inconștiento!

acum, cu accidentul aviatic, a mai fost o treabă de genul ăsta. desigur, după ce s-a terminat tot, au apărut foarte mulți viteji care ar fi putut salva și ar fi putut chiar să-i învie pe cei doi. știți vorba, după război, mulți viteji se arată. dar, din amalgamul de declarații care au fost date și transmise mai mult sau mai puțin la tv (pentru că desigur, nu transmiți oamenilor că tu ești de căcat și că ai făcut tărăboi acolo) este declarația unui anume sorin popa, membru salvamont alba, (puteți citi întreaga lui declarația aici): ‘1. PRESA NU A FACUT ALTCEVA DECAT SA NE INCURCE. S-A INTARZIA CEL PUTIN O ORA DIN CAUZA LOR (NE CEREAU SA LE CARAM OPERATORII CU MASINILE, etc)’. cam cît de nesimțit să fii să ceri așa ceva?

trebuie să vină un gabor să-ți zică să te cari dracului din calea salvamontiștilor? trebuie să îți zică cineva să stai la distanță și să-i lași dracului pe cei în măsură să facă ceva, să poată acționa? ca mai apoi, să se apuce să ceară demisiile ălora că n-au putut acționa la timp și n-au salvat doi oameni. aș vrea să văd niște demisii și din presă. pentru că, nu toată, dar presa romînească e de căcat. am văzut-o de atîtea ori deja. protestele din iarna lui 2012, protestele din partea a doua a anului 2013 și au mai fost multe ocazii.

am încetat de mult să mă mai uit la tv, am încetat de mult să mai citesc nu știu ce site-uri de căcat care vezi dom’le prezintă știri cu titluri ‘șocant’, ‘incredibil ce a făcut în wc o babă’ și ultima care am văzut-o postată pe facebook de un prieten din listă: ‘cine va prelua moștenirea lui adrian iovan’. e greu în ziua de azi, să mai fii informat corect.

later edit: pentru că atunci cînd greșesc, mi se pare normal să recunosc greșeala și să o repar, revin cu aceste rînduri. mi s-a explicat ca la proști, faptul că intervenția autorităților nu a fost deloc încetinită de presă deoarece poliția a format un cordon și nu a mai lăsat pe nimeni să treacă pînă a doua zi. de data asta. am greșit, neverificînd în mai multe părți, să văd care este adevărul. am făcut greșeala asta pentru că eu nu sunt jurnalist. dar asta nu îmi scuză greșeala. așadar, presa romînească nu a dovedit acum că este de căcat.

6 Comments

Add yours

+ Leave a Comment