dragă tu, românule


sunt abia venit de pe calea victoriei. de acolo unde ne-am așezat cu toții pe jos și am ținut un moment de reculegere la ora 12, pentru cei de la 89′. de pe calea victoriei, acolo unde pe 3 septembrie, o adunătură de tineri, s-au strâns iar pentru a scanda împotriva celor de la rmgc. scuze, ne-am strâns. am strigat și eu. și chiar dacă nu strigam, simpla mea prezență, era de ajuns pentru a demonstra ceva. simpla ta prezență era de ajuns pentru a demonstra același lucru: îți pasă de viitorul tău și că te-ai săturat să fie așa. așa cum? așa, de parcă stai 24/7 cu ochii închiși și ăștia pot să  facă ce vor.

când am ajuns la universitate, gdf suez-ul spărgea de zor asfaltul.1713952014b811e3802422000a9e014e_7 și îl spărgea de așa natură încât abia dacă se auzeau cei câțiva protestatari strânși la ora aia. am țipat la oameni, dacă lucrează peste program (era aproape 8pm) și unu mi-a răspuns că vor lucra până la 12. banii au ajuns și la gdf. e bine, îmi era frică să nu fie săltați din schemă cumva. când m-am întors pe la vreo 9 și ceva, băieții evacuaseră zona. e chill, putem protesta în liniște…

dar de ce scriu asta? păi în primul rând pentru mine, pentru că am stat tolănit pe calea victoriei până la ora 1jumate noaptea tot pentru mine. nu am stat pentru ‘săracii’ săteni din roșia montană. am stat pentru mine. pentru că dacă sunt împotriva cuiva/ceva, acționez. și sunt împotriva acestui proiect. sunt împotriva oamenilor care și-au vândut imaginea, dar mai ales demnitatea, pentru niște ‘amărâți’ de galbeni. am stat acolo pentru că sunt prost. probabil cu toții care am stat acolo, suntem proști. așa ne consideră gold diggerii ăștia. ei bine, dacă așa stă problema, eu sunt prost și sunt dispus să rămân prost până pleacă toată lumea. am zis, fac asta pentru mine!

dragă tu, românule, nu îți cer să ieși în stradă. nu îți cer să faci ceva ce nu îți place sau ceva în ce nu crezi. dragă tu, românule, îți cer doar să te documentezi. îți cer doar să privești și în stânga sau în dreapta, nu doar înainte. pentru că e posibil să nu mai fie un ‘înainte’. îți cer să te informezi, nu să te lași format. îți cer să îți exerciți dreptul la informație. nu îți cer să îi citești pe cei ce sunt pro roșia montană, și nici pe cei ce sunt anti roșia montană. nu, lasă-i pe aceștia. citește-i pe cei ce sunt obiectivi. citește-i pe cei ce sunt informatori, nu formatori de opinie. citește-i pe cei ce vor doar să-ți pună cărțile pe față și să-ți prezinte faptele, așa cum sunt ele. știu, e greu. nu te mai poți lua după presă și nu știi după cine să te iei, cine anume sunt cei de care îți zic.

crede-mă, după ce te vei informa, vei ieși și tu în stradă. tot pentru tine. pentru tine, românule!

+ There are no comments

Add yours