femeile cer drepturi egale cu bărbații

femeile cer drepturi egale cu bărbații


a fost zilele trecute decernarea drepturi-egale-intre-barbati-si-femeipremiilor oscar și patricia arquette a ajuns la microfon. nu am umărit discursul ei, nu am urmărit nici măcar decernarea premiilor, dar am văzut pe urmă că pe net circula o treabă pe care ea a zis-o. patricia a pledat pentru drepturi egale între bărbați și femei, salarii egale și alte chestii. suntem în 2015 și femeile cer drepturi egale cu bărbații. suntem în 2015, un an în care deja s-a ajuns ca femeile să câștige mai mult decât bărbații, un an în care femeile au tot felul de beneficii de care bărbații nu se pot atinge. nu este de ajuns.

suntem în 2015, un an în care, dacă intri în orice firmă, mică sau mare, procentul de angajate este covârșitor mai mare decât cel al bărbaților. sunt industrii în care ca bărbat dacă ai vrea să intri, nu poți, pentru că e destinat femeilor. și am să vă dau un exemplu, cu nume de companie, cu nume de angajator și tot tacâmul. acum câțiva ani buni, am aplicat pentru o poziție de sales la elysee concept, oameni care se ocupă cu parfumuri exclusiviste și chestii. am trimis cv-ul, după vreo 2 zile am fost sunat să merg la un interviu. primul interviu l-am avut cu soțul managerului general, un anumit domn bălan. am discutat, am povestit, lucrurile mergeau excelent. băiatului i-a plăcut de mine și mi-a zis încă de atunci că mă va suna în următoarea zi pentru a programa al doilea interviu. ajung la al doilea interviu, pe care l-am susținut cu soția acestuia, doamna bălan. am discutat, nu prea am mai povestit și simțeam că lucrurile nu merg așa excelent ca prima dată. înspre final, doamna îmi spune că deși m-am descurcat bine, postul este destinat pentru femei. am rămas tâmpit. păi dacă job-ul e destinat femeilor, de ce dracului am mai fost târât prin două interviuri? și de ce e destinat femeilor? eu nu pot vorbi de parfumuri? i-am explicat foarte frumos doamnei că m-aș descurca cu ușurință să port o conversație cu o doamnă sau o domnișoară, despre parfumuri sau alte produse pe care ei le comercializează. nu a contat. job-ul este pentru femei.

eu nu am fost discriminat la faza aia? nu mi s-a oferit oportunitatea de a-mi exercita experiența în vânzări și abilitatea de a vorbi cu un client, strict pe motivul că nu sunt femeie. și cu siguranță că nu sunt singurul care a trecut printr-o situație de genul ăsta. citesc articole în care femeile se apără împotriva multor stereotipuri. cum ar fi: ‘nu plânge că nu ești femeie’, ‘nu te îmbrăca în culorile alea pentru că nu ești femeie’, ‘nu vorbi așa pentru că nu ești femeie’, cred că ați înțeles mesajul da? se apără zicând că a plânge e omenesc, o culoare nu poate să-i fie atribuită doar femeii, a avea un anumit limbaj, nu ar trebui să fie doar al femeii. și vrei să treci peste aceste stereotipuri și să pătrunzi în ‘lumea lor’, să zic așa, dar nu ești lăsat, chiar de ele.

nu vreau să generalizez, dar revenind la ce am scris mai sus, dacă o femeie vede un bărbat plângând, o să zică ceva de genul ‘uite-l și pe pămpălăul ăsta, păi eu am nevoie de un bărbat lângă mine, nu o femeie’. nu știu dacă o să zică chiar așa, dar ăsta e tonul. dacă îl vede că vorbește mai altfel, o să-i zică că vorbește ca o femeie. dacă o să-l vadă că poartă altfel de haine, o să-l facă gay sau o să-i bată apropouri cum că ar putea face schimb de haine.

poate că nu toți, dar bărbații încearcă să facă să nu mai existe o lume a femeilor și o lume a bărbaților. și cu siguranță sunt și femei care vor același lucru, dar mult mai puține. femeile întăresc stereotipurile. femeile vor drepturi egale cu bărbații, dar nu se gândesc cum în mediul rural, femeia stă acasă și bărbatul pleacă la muncă pe șantier, ca să trimită bani acasă. dacă vor drepturi egale, de ce nu pleacă ea la munca pe șantier și să stea bărbatul acasă, cu copiii? cum ar fi o asemenea situație? le-ar conveni? ar mai vrea aceleași drepturi? sau vor drepturi egale doar în anumite circumstanțe?

femeile câștigă mai mult decât bărbații, femeile au mai multe beneficii decât au bărbații. femeile pot intra într-un club, oricum ar fi ele îmbrăcate, în timp ce un bărbat trebuie să fie îmbrăcat foarte bine. asta e egalitate? eu v-am dat doar câteva exemple, care mi-au venit repede în cap, dar sunt atâtea și atâtea exemple de inegalitate între sexe, în favoarea femeilor. și totuși, e 2015 și femeile cer drepturi egale cu bărbații.

sursa foto: respondingtoliberalism-period1.wikispaces.com

+ There are no comments

Add yours