îs voluntar la mămici pe biciclete – ediția I

îs voluntar la mămici pe biciclete – ediția I


băi, eu sunt mare fan mersul pe bicicletă. probabil că dacă aș avea pegasul adaptat pentru a putea merge și pe zăpadă, n-aș mai renunța la el deloc. îmi place să merg la birou pe biclă, îmi place să ies cu #nasthedog și cu bicla, attach a pussy to that bike and i might make some trotinete. și îmi place să stau în preajma oamenilor cu aceeași pasiune pentru biciclete. ăsta ar fi unul din motivele pentru care m-am înscris ca voluntar la mămici pe biciclete – ediția I. și sper ca asta să fie prima din foarte multele ediții ce vor urma, deoarece vreau să aibă ocazia să participe și cea care va fi mama copiilor mei. 

mi se pare o inițiativă pe cât de interesantă, pe atât de îndrăzneață. scopul evenimentului este de a mări gradul de conștientizare a faptului că bicicleta nu mai este doar un mijloc de transport, ci un mobil de educație sustenabilă pentru ăștia mici. te rog să mă crezi că abia aștept să le văd pe mămici și pe ale lor odrasle, cum pedalează pe pista de bicicliști din zona parcului herăstrău. îmi place la nebunie când văd câte un cuplul și copilul sau copiii lor, pedalând prin parc. mi se pare o activitate care și-a cam pierdut din farmec la noi, în condițiile în care parcă mai degrabă ți-l duci pe ăla mic la mall, îndeși un meniu de fast-food în el și call it a day.

mi se pare mișto din partea unei mame să-și încurajeze copilul încă de mic să aibă o atracție pentru mersul pe bicicletă, pentru mișcare în general. momentan ideea de a merge cu bicicleta prin bucurești e motiv de panică pentru unii. și pe bună dreptate. nu cred că există zi în care să nu văd vreo chestie nasoală pe străzile din bucurești.

o zic cât se poate de dezamăgit, bucureștiul nu este și nici nu cred că va fi pregătit nici în anii următori, pentru bicicliștii de zi cu zi. și hai să vă zic și de ce:

  • șoferii nu respectă bicicliștii. generalizez, dar știm cu toții că mai sunt unii care fac excepție de la regulă. există șoferi care au impresia că dacă într-o intersecție în care se află doar ei și 1-2 bicicliști, nu se mai aplică regulile de circulație, nu se mai acordă prioritate, pentru că tâmpitul ăla e pe o bicicletă. auzi tupeu la el. treci pe trotuar, bă!
  • pietonii nu respectă bicicliștii. pe oriunde vei vedea amărâtele alea de piste de bicicliști, trasate cu galben, mai tot timpul vei vedea oameni mergând pe acele piste. de parcă sunt beți și acele piste sunt acolo pentru a-i ajuta pe ei să meargă drept. și dacă îi claxonezi, încep să vocifereze. ce căcat cauți mă pe trotuar?! treci pe stradă, bă!
  • bicicliștii nu respectă bicicliștii. din păcate, da. nu există respect prea mare nici între bicicliști. nu se acordă prioritate și se ajunge în situații în care ori se ciocnesc, ori doar unul din ei își rupe mufa. când vin dintre mașini și se apropie de bordură, nu se asigură în spate, ca nu cumva să vină alt biciclist și așa se mai fac niște accidente.
  • taximetriștii. ăștia îs crema cremelor. dacă nu acordă ei prioritate mașinilor și pietonilor, de ce m-aș aștepta eu să-mi acorde mie prioritate? ah, pentru că sunt cazuri în care chiar am prioritate! ăștia dau peste tine intenționat. ăștia staționează și deschid portiera doar ca să te lovească sau ca să te sperie.
  • șoferii de ratb. nu înțeleg care dracului mai e și problema ăstora cu bicicliștii, dar au o plăcere teribilă să te înghesuie și să-ți blocheze accesul pe lângă trotuar, de mamă-mamă!

sper să nu cobesc acum, dar chiar mă mir cum de nu am pățit ceva mai grav până acum, la câte evenimente am avut cu toți cei menționați mai sus. am avut și eu accidentele mele, la care am avut de tras de dracii m-au luat, dar alea au fost provocate de mine, pentru că eram singur și nu mai eram la fel de atent. poate că asta m-a scăpat până acum, faptul că sunt atent la mine, la tine ca șofer, la tine ca pieton, la tine ca biciclist și la tine ca om. eu te respect, indiferent de mijlocul tău de transport, tu de ce refuzi să mă respecți?

dar până să ajungem să avem aceeași atitudine față de bicicliști, ca a celor de afară, hai să ne vedem sâmbătă în herăstrău și să le admirăm pe mămici pe biciclete 🙂

+ Leave a Comment