jogging sau sprinturi cu controlorii ratb?


eu de obicei vă învăţ doar chestii mişto, chestii utile. şi nu vă pot învăţa întotdeauna pentru că ăştia care citiţi ce scriu aici, sunteţi învăţaţi, le ştiţi pe toate. cam sunteţi unşi cu toate alifiile. hai că v-am periat destul fără motiv. de data asta vă învăţ o măgărească. nu e foarte ok să procedaţi aşa dar what a hell?!

păi bine, cum zice şi titlul, jogging sau sprinturi cu controlorii ratb? eu vă sugerez prima variantă, că în ziua de azi nu-şi mai are rostul panica din ratb. vă dau nişte ponturi cum să nu mai staţi cu morcovul adânc înfipt doar pentru că te-ai urcat şi tu în ratb ca să mergi o staţie, şi-ţi vine mare şatră de controlori pe cap.

1. şi cred că cel mai important: trebuie să fii politicos! controlorul ăla e tot om, e tot după o zi de muncă. bunul simţ nu trebuie să cunoască limite, nu are program de la 9-18 ci 24/7.

2.  daaaar, având bun simţ, îi explici controlorului că nu ai ce-ţi cere (bilet, abonament, act de identitate, bani de plătit amenda pe loc). el va încerca să obţină de la tine un act de identitate cât încă vă aflaţi în mijlocul de transport în care v-a prins. v-a încerca să facă asta deoarece, dacă aţi coborât fără să vă legitimeze,  vă puteţi căra de acolo în cel mai tranquilo mod posibil.

3. dacă atunci când aţi coborât, controlorul vă propune (sau ameninţă) să mergeţi la cea mai apropiată secţie de poliţie, puteţi să-i sugeraţi să facă această plimbare singur (folosind expresia ‘knock yourself out’), că presupun că aveţi altceva mai important de făcut. un controlor nu are dreptul să te ducă la secţie. dacă vrea să amestece poliţia în toată treaba asta, nu are decât să-i cheme în staţia în care vrea să te dea jos.lege-controlori-ratb

4. casa de bilete. dacă din staţia îb care te-ai urcat, ai mai mers vreo 2-3 staţii şi n-ai văzut nicio casă de bilete, sunt destul de sigur că poţi scăpa basma curată.

ideea e că sunt variante de a scăpa de ei. li s-a schimbat legea şi nu-i avantajează deloc treaba asta. dacă nu mă credeţi, întrebaţi-i pe ei. la o halbă de bere, o să vă zică ei tooaaate metodele de a scăpa fără amendă. fără să trebuiască să foloseşti scuze de genul: ‘yo no habla ingles’, ‘donde estas la biblioteca’, ‘el poyo loco es muy delicioso’, ‘mi-am uitat abonamentul acasă’. vrăjeli din astea sunt cu duiumul şi ei le ştiu pe toate. decât să încercaţi vrăjeală proastă şi să-i luaţi de proşti, mai bine aveţi bun simţ şi cu calm le daţi uşor peste nas.

eu fac jogging pe pista de atletism de la dinamo, nu între staţiile de ratb.

2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment