lucruri pe care un chelner nu ți le va spune


eu de când lucrez la dianei4, am învățat o grămadă de chestii. adică, aș putea spune cu mâna pe inimă că am devenit un om mai bun lucrând aici. câți se pot lăuda cu ceva de genul ăsta? dacă sunteți mulți, mă bucur al naibi de mult pentru voi. dacă nu, asta e frate, you win some, you lose some. am învățat cum să mă port cu clienții și să nu mai fiu așa hater, doar pentru că unul se îmbracă într-un fel și altul în alt fel. am învățaț pe propria piele că nu trebuie să te iei după aparențe. clienți care erau ok îmbrăcați, s-au comportat cu mine cu cel mai mare respect și clienți de la care ai fi avut niște așteptări, fiind îmbrăcați la patru ace, erau niște total jerks. da, haina nu face omul. am învățaț cum să mă comport cu colegii, indiferent de ce face unul sau celălalt. și am învățaț să nu mai reacționez la niște tâmpenii pe care clienții le spun chelnerilor.

ei zic multe chestii amuzante, multe tâmpenii și la fel de multe chestii bune. îmi place când mă duc să iau comanda cuiva și mă întreabă ce părere am despre cutare. e excelent ce naiba, doar am băut și am mâncat tot ce avem în meniu. îmi place când cineva măîntreabă dacă putem costumiza ceva din meniu. normal că putem, avem meniul ăla făcut la mișto, să testăm imaginația clienților.

1. e aiurea să te plângi de ceva ce ai mâncat, dar farfuria să fie curată lună. mai e nevoie să-ți expolic de ce? dacă nu-ți plăcea, nu mai băgai o farfurie întreagă în tine. mie dacă nu-mi place ceva, nu mănânc totul și abia apoi încep să mă plâng.

2. nu-mi place când mă duc la o masă și lumea îmi întinde farfuriile și ce mai au ei pe masă. înțeleg bunele intenții și că vor să mă ajute, dar eu niciodată nu m-am ferit să cer ajutor atunci când am avut nevoie. ca să vă explic, un chelner vede cum poate debarasa masa în cel mai bun mod posibil, astfel încât să nu trebuiască să facă prea multe drumuri.

3. nu te săruta/nu te certa – mă deranjează când mă duc la masa cuiva și cei doi se ceartă sau se sărută de mama focului. mă pune într-o situație akward rău de tot și fără rost. e ok ca atunci când îl vezi pe chelner că vine spre tine, să-l lași să-și poată desfășura activitatea fără a-l induce în acea stare.

4. un simplu mulțumesc te poate duce departe – mă enervează teribil de mult când duc băutura sau mâncarea la masa unor clienți și ei nu zic nimic măcar un mersi în semn de apreciere. sunt chelnerul tău, nu servitorul tău. și chiar și dacă ai servitor, ar fi de bun simț să-i mulțumești și lui. sau, am mai observat că unii evită contactul vizual. oameni buni, in loc de mersi, poți la fel de ușor să îmi zâmbești și eu voi aprecia și asta.

5. nu te ignor. atunci când trec pe lângă tine și nu îți iau comanda, nu înseamnă că te ignor. gândește-te că poate deja am luat 2-3 comenzi și după ce termin cu ei, mă asigur că și tu ești bine mersi.

6. ești străin așa că nu lași tips. păi cum? chelnerii din celelalte țări lucrează pe castane? sau pe capace de bere?

7. nehotărâții. vreau aia, ba nu, vreau aialaltă. hm, stai, m-am răzgândit (să mori tu), aș vrea aia de am zis-o prima dată. plec de la masă și mă strigă. s-a răzgândit. din nou. este incredibil de enervant să dai peste cineva care este în halul ăsta de nehotărât.

8. pocnitul din degete ca formă de chemare. asta e de departe cel mai enervant lucru pentru mine.

9. dai bere după bere și pe urmă uiți câte ai băut. mă enervează când pățesc chestia asta. oameni care beau până pică jos și pe urmă se ceartă cu mine că le-am pus beri în plus. man, există gestiune, există sistem în care sunt introduse toate astea, când îmi ceri o bere, o marchez în sistem, nu stau eu să țin minte câte ai băut tu. ideea e că dacă ai băut 15 beri, 15 beri vei avea pe bon. nici mai multe, nici mai puține.

10. și da, există întrebări tâmpite. clientul: ce beri la sticlă aveți? eu: silva blonda, silva brună, ciuc, bucegi, gambrinus. clientul: aveți tuborg? eu: ?!

să servești o zi întreagă cu zâmbetul pe buze nu e chiar așa ușor. de la glume proaste, la nesimțire și până la tips mic, viața unui chelner nu e întotdeauna floare la ureche. și tot ce am scris mai sus, reprezintă strict părerea mea și doar părerea mea.

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment