medicină vs. religie sau religie vs. medicină?


medic vs preotam pus titlul ‘medicină vs. religie sau religie vs. medicină?’ pentru că nu știu care ar trebui să fie înaintea celeilalte. care e mai importantă pentru români? medicina sau religia? pe ce punem mai mult preț și valoare? pe preot sau pe doctor? întrebări la care ai zice că știi răspunsul dar nu e chiar așa…

în românia sunt aproape 13.500 de parohii. am tot citit la unii și la alții cifra de 56.000 de preoți, ceea ce mi se pare o cifră cam umflată. de fapt sunt aproape 14.500 de preoți și diaconi. ăștia sunt în românia. nu mi se pare un număr așa mare. românia e o țară de credincioși, la ce te aștepți? fiecare sat are nevoie de o biserică, fiecare oraș are nevoie de biserici împânzite peste tot. ați văzut cumva biserici goale într-o zi de dumincă? eu mă uit la biserica asta din crângași, e plină ochi și nu doar duminica. celelalte biserici sunt la fel, nu duc lipsă de credincioși, de aia se și construiesc altele și altele, pentru că devin neîncăpătoare.

în românia sunt undeva la aproape 500 de spitale de stat și aproape 50 private. în ele, aproape 21.000 de medici activează zi de zi. pe bloguri am citit că ar fi 48.000 de medici. 48.000 de medici în aproape 500 de spitale mi se pare cam anapoda. că sunt 21.000, că sunt 48.000 de medici, se pare că tot nu e de ajuns. bolnavii stau la cozi interminabile, sunt plimbați de colo-colo, de ajung până la urmă să le treacă durerea până îi vede medicul. românii sunt bolnăvicioși și dacă înainte dădeau cu spirt indiferent de boală sau durere, acum se duc la doctor pentru consultație. problema e următoarea: capacitatea medicului de a înțelege natura problemei și de a oferi un tratament cât mai bun fără a fi influențat de miri ce alte chestii. știți influența companiilor farmaceutice în românia? știți cum ajung unii medici să recomande anumite pastile chiar dacă de fapt alte pastile ar fi mai indicate pentru a rezolva problema? știți de astea?

nu e problema că sunt prea multe biserici, alea care sunt, sunt bine acolo. problema e că sunt prea puține spitale, prea puține clinici, prea puțini bani pentru sistemul medical. asta e problema. prea puțini medici de valoare. dacă nu au plecat la nemți sau prin țările scandinave, au rămas aici și încearcă aici să scoată banii pe care i-ar fi câștigat acolo. prin diferite metode. eu, din fericire, am reușit aproape întotdeauna să-i ocolesc pe medicii din categoria aia. și am dat peste medici care își făceau treaba pentru că de aia au studiat atâta amar de ani. și m-au tratat fără să trebuiască să le ofer vreo atenție. așa mi-a fost norocul, până acum. fyi: în semn de solidaritate și de unitate, la următorul protest al medicilor, voi ieși alături de ei. prefer să știu că oamenii sunt plătiți mai bine de către stat și nu trebuie să o rupă de bani pe băbuța abia venită de la poștă cu pensia în plic.

și îmi pare rău să văd că tinerii absolvenți de medicină, pleacă în afară. îmi pare foarte rău că sunt nevoiți să plece la sute, mii de km distanță de toți cei dragi, pentru a fi apreciat la adevărata lor valoare. dar nu-i așa, nu toți ne-am gândit la asta, indiferent de domeniul în care activăm? nu trebuiesc înjurați nici preoții, nici medicii. nu trebuie să avem mai puțini preoți ca să avem mai mulți medici așa cum nu trebuie să avem mai puține biserici ca să avem mai multe spitale. nu e ca și cum, acele biserici au fost construite din banii care trebuiau inițial să fie folosiți pentru construirea unui spital. în fiecare biserică, în timpul fiecărei slujbe, se plimbă o ‘cutia milei’, în care ești îndemnat să pui bani pentru reparația acoperișului, a gardului, a clopotului, a mai nu știu eu ce sau pentru construirea unei noi biserici. adică oamenii dau bani pentru asta. este alegerea lor. în spitale nu am văzut chestia asta. în spitale există acea treabă mai nou, după operație, în cazul în care n-ai dat șpagă atunci, ești chemat la o consultație la cabinetul particular, unde ești secat de bani. păi și atunci ce vină are preotul că el acționează așa și medicul altfel? cine îi interzice medicului să facă o cutia milei?

eu personal mi-aș dori să nu ajung la niciunul din ei, vreau să-l văd pe preot doar atunci când mă însor și pe medic când mă duc la nașterea copilului.

și ca idee, ce zice pacientul după ce a ieșit cu bine din operație? ‘mulțumesc lui dumnezeu’ 🙂

+ There are no comments

Add yours