nu atinge ecranul
steve jobs, ‘tatal’ apple, nu a avut o parere prea buna despre laptop-urile touchscreen si succesorul acestuia, tim cook, a fost de aceeasi parere. jobs, declara in 2010, in cadrul unei conferinte de presa, ca suprafetele touch nu vor sa fie verticale. cei de la apple au facut mii de teste in acest scop si au descoperit ca dupa o anumita perioada de utilizare, mana devine obosita (gorilla arm) si nu mai este placuta experienta ecranului touch.
de cand ma stiu ‘calculatorist’, le-am tot spus colegilor de la munca, tatalui, fratelui and you get the point: ‘nu atinge ecranul ca lasi semne pe el’ si acum vine windows8 care imi schimba complet perceptia. conceptul de touch screen nu este nou, ba chiar in alte zone ale globului este deja o chestie putin ‘fumata’. dar lansarea win8 a venit ca o manusa pentru laptop-urile touchscreen care incercau sa-si faca loc pe piata tech dar fara succes.
prin 2003-2004, am avut ocazia sa pun mana pe un vadem clio, prima mea experienta cu un touchscreen. nici nu stiu daca a fost comercializat la noi acest laptop care se transforma in tableta. si-l cumparase un prieten care fusese in state, a dat o caruta de bani pe el la acea vreme, iar cand a ajuns acasa si a inceput sa-l utilizeze si-a dat seama ca are probleme majore cu sistemul audio si s-a debarasat rapid de el.
tehnologia nu este noua, touchscreen-ul nu este o inovatie recenta. dar imbunatatirile aduse acestei tehnologii au facut din laptop-urile touchscreen o gama de produse forte dorite, atat la noi dar mai ales ‘in afara’.
urmatorul touchscreen cu care m-am jucat a fost asus tf101 cu tastatura si pot sa spun ca in perioada scurta cat l-am avut, am fost foarte multumit de el. tin minte ca dupa ce a trebuit sa il returnez, m-am deprins cu obiceiul de a atinge ecranul laptop-ului si a desktop-ului de acasa fara sa-mi dau seama si ramaneam cu regretul ca nu mai am touchscreen.
utilitatea touchscreen-ului la laptop
touchscreen-ul la laptop nu vine ca un inlocuitor pentru mouse si tastatura. nu, touchscreen-ul la laptop nu inlocuieste ci completeaza mouse-ul si tastatura. touchscreen-ul trebuie folosit atunci cand are sens si economisesti timp folosindu-l. ti s-a intamplat vreodata sa te afli intr-un loc in care nu ai prea mult spatiu la dispozitie sa deschizi ecranul laptop-ului indeajuns sa vezi bine? ti-l pozitionai cat sa vezi la ecran si tastai cu ajutorul memoriei vizuale.
un alt exemplu foarte relevant, mai ales pentru cei ce editeaza imagini in photoshop: atunci cand selectati un layer, vei obtine o caseta de incadrare cu ancore la fiecare colt. cu mouse-ul poti sa rotesti, sa scalezi, sa maresti sau micsorezi samd, dar pe rand. acesta este procesul si se procedeaza asa pana obtii ceea ce iti doresti. pe cand, cu touchscreen-ul, tot acest proces poate fi realizat intr-o singura miscare: rotesti degetele pentru a roti imaginea si strangi degetele pentru a scala, toate astea intr-un gest complet natural. acest lucru nu este inca posibil, cel putin din cate stiu eu. dar abia astept acel moment cand acestea vor fi posibile in photoshop si imi voi muta cu placere mainile de pe mouse si tastatura, pe ecran, deoarece este mult mai eficient decat operarea cu mouse-ul.
in materie de touchscreen-uri, asus vine cu ceva nou, modelele vivobook s200 si vivobook s400
asus vivobook s200 si vivobook s400
cu un ecran glossy de 11.6 inch(s200) si 14inch (s400), carcase metalice, s200 este juniorul din gama celor de la asus in timp ce s400 o domina autoritar. s200 nu poate fi numit ultrabook deoarece carcasa de 21.7mm este mai mica cu cativa milimetri fata de indicatiile stabilite de cei de la intel. dar chiar si asa, s200, cu a lui carcasa de aproximativ 1.3kg, isi depaseste rivalii mult mai scumpi. s400 este si mai subtire, are doar 21mm dar este mai greu, cantarind 1,8kg.
design – cei de la asus nu s-au dat peste cap pentru design-ul celor doua modele dar totusi acestea dispun de un finisaj simplu, elegand si foarte placut la atingere.
audio – la acest capitol, cele doua laptop-uri stau chiar foarte bine avand in vedere ca cele doua modele au 21mm. avand asus sonic master integrat, s200 si s400 ofera utilizatorului o experienta sonora de neuitat comparativ cu alte notebook-uri. sunt doua difuzoare sub burta fiecarui model, una pe partea stanga, una pe partea dreapta, ce ofera un nivel decent de bass.
ecran – desi nu este full hd, touchscreen-ul se imbina de minune cu windows8. rezolutia de 1,366 x 768 arata foarte rezonabil datorita ecranului. Cele doua modele au led-uri touchscreen cu lumina de fundal care reduc consumul de energie. mai trebuie mentionat si prezenta touchpad-ului smart gesture, care ofera o intrare lina si instantanee din starea sleep in doua secunde.
verdict
s200 – chiar si fara touchscreen, micut, elegant si solid, asus vivobook s200 isi merita toti banii.
s400 – utilizatorii care aleg acest notebook pentru a opera pentru prima data pe windows 8, fac o alegere excelenta. este cel mai usor si mai subtire dintre notebook-uri care au ecran de 14inch.
acest articol a fost scris in cadrul concursului www.blogwars.ro
Si eu am aceeasi manie cu atingerea ecranului 🙂
stiam ca nu sunt singurul :p
:)))..Si eu am impresia ca imi expun mai bine punctul de vedere daca ating ecranul…..cica asa oamenii vor vedea muult mai exact ceea ce le arat eu :)))