street art. trebuie încurajat sau nu?

street art. trebuie încurajat sau nu?


de pe ziduri / of the walls

de aici a plecat totul

anul trecut m-am gândit să creez o pagină unde să pun tot ce văd mișto pe zidurile din bucurești. pentru că mergeam foarte mult cu bicicleta, ajungeam pe străduțe nu foarte circulate de mașini, dar unde găseam niște mesaje foarte mișto. și le-am tot făcut poze, pozele s-au strâns, până într-o seară, când mă îndreptam spre casă cu prietena și am văzut un semn de circulație ‘interzis, cu excepția tramvaielor’, pe care ne-a trecut nouă ideea, la ora aia, amețiți fiind, să adăugăm ‘și a bicicletelor’. a fost fun și atunci mi-a venit ideea să fac pagina asta, unde aș putea să pun toate pozele pe care de pe ziduri / of the wallsle-am făcut de-a lungul timpului. ce a urmat, nu mă așteptam, ce urmează, nici nu vreau să mă gândesc…

nu toată lumea a fost mega receptivă la ideea de a promova street art-ul, în acest sens aducându-se argumente plauzibile. nici eu nu pot să mă declar mare fan mâzgâlelilor care sunt pe podul grant, unde poți să petreci 5 minute încercând să deslușești ceva, fără succes. dar mesajele lăsate de alții pe un perete sau graffiti-urile care sunt prin de pe ziduri / of the wallsbucurești, îmi plac și le-am postat de fiecare dată când am întâlnit unul în calea mea. și hai să vedem de ce street art-ul e un lucru bun și de ce ar trebui să-i apreciem pe cei care fac acest lucru și poate chiar să învățăm ceva de la ei:

1. oferă fără să aștepți să primești ceva înapoi. majoritatea artiștilor stradali crează lucruri și le transpun pe ziduri, cu credința că de libertatea de exprimare și artă, trebuie să se bucure toată lumea. ei fac asta cu maximă plăcere și 0 egoism. când oferi ceva în lume, fără să te aștepți la ceva în schimb, până de pe ziduri / of the wallsla urmă ți se va întoarce, într-un fel sau altul.

2. curajul. nu e tocmai cel mai ușor lucru, să ieși noaptea pe stradă și să te bagi la făcut un graffiti. și nici chiar pe timp de seară, când scrii un mesaj scurt pe zid, nu e lucru ușor. ești împotriva poliției, ești împotriva oamenilor încuiați, ești împotriva multora. dar trebuie să fii fără frică.

3. gândește liber. ni se spune constant că street art este ilegal și că de pe ziduri / of the wallscei care practică sunt niște vandali. dar chiar așa e? sunt acești artiști niște vandali, pentru că de multe ori te îndeamnă să gândești liber? să iei tu deciziile pentru tine? să nu te mai lași condus de media (etc)? grig, care a pornit în bucurești și în paris, mesajele ‘privește cerul’ și ‘regarde le ciel’, este un vandal? de ce? pentru că încearcă să-l facă pe om să vadă că există speranță? sunt vandali cei care lasă mesaje pe ziduri, care efectiv îți aduc zâmbetul pe buze?

eu zic să vă uitați și la filmulețul ăsta scurt, în care de pe ziduri / of the wallssunt prezentate 5 motive care explică de ce street art este pentru oameni și de ce ar trebui să ne bucurăm de ce ne oferă acești oameni, în loc să-i criticăm.

intrați pe pagina de pe ziduri / of the walls și urmăriți postările cu mesaje și graffiti-uri din țară dar și din afară.

vă recomand să urmăriți și acest filmuleț

sunt curios să aflu părerea ta despre street art în general, dar mai ales despre street art de la noi din românia.

+ There are no comments

Add yours