
cartea săptămânii – eu sunt malala
,,Eu sint Malala” ne duce intr-o lume complet diferita de a noastra, unde nu exista apa calda, curent, iar fetele sunt vazute ca fiinte inferioare baietilor, rostul lor fiind de a avea grija de casa si a face copii.
Nu la fel se intampla insasi cu Malala, care inca de la nastere este tratata diferit, nasterea sa fiind sarbatorita precum cea a unui baiat (venirea pe lumea a unei fete, fiind motiv de intristare). Malala lupta pentru libertatea femeilor si dreptul la educatie, fiind sprijinita de tatal ei, cel care si infinteaza o scoala in satul lor natal, Swat.
O data devenita cunoscuta datorita discursurilor sale, Malala, este amenintata de talibani, care incepusera sa prinda putere in Pakistan. Insa, amenintarile lor nu au oprit-o pe Malala, ea continand sa tina discursuri despre educatie si dreptul femeilor la libertate, desi, simtea frica, deoarece incepuse sa verifice usile daca-s incuiate si chiar isi imagina ca ar putea fi impuscata de ei. Lucru care s-a si intamplat, intr-o zi de toamna, pe cand se intorcea de la scoala.
A fost transportata de urgenta la spital, intrase deja in coma datorita puternicelor leziuni cerebrale, la scurt timp fiind transferata la un spital din Anglia, unde s-a si stabilit cu familia.
Personal, mi-a placut foarte mult cartea, si mi-am dat seama ca sunt o norocoasa. De ce? Pentru ca pot sa ma imbrac cum vreau, nu-mi interzice nimeni sa merg la scoala si-n plus avem apa calda si curent, ba chiar, putem gasi oriunde mancare semi-preparata.
Ce-am apreciat cel mai mult la Malala a fost perseverenta si dorinta sa ca femeile sa aiba aceeleasi drepturi ca cele ale barbatilor, si sa nu mai fie vazute ca sclave. Malala mi-a redat speranta. Ca pot obtine orice imi propun, atata timp cat mi-l doresc cu adevarat, cum s-a intamplat si ei. Malala, cunoscuta drept ,,eroina impuscata de talibani” a devenit un model pentru mine.
In 2014, Malala, a primit Premiul Nobel pentru Pace, fiind cea mai tanara laureata a premiului. A infiintat chiar si o fundatie ,,The Malala Fund” prin care doreste sustinerea educatiei.
Si-un citat care mi-a placut mult: ,,În lume există două feluri de putere; una este sabia, iar cealaltă este stiloul. Există însă o a treia putere, mai mare decât cele două puse la un loc, aceea a femeilor.”
___________________________________________________________________________________
recenzie făcută de andreea cipleu
*dacă dorești, poți să-ți achiziționezi cartea și beneficiezi de o reducere de 33%!
*dacă dorești să faci o recenzie a unei cărți pe care ai citit-o și să fie publicată aici, trimite un email la radu@macheamagrecu.ro cu subiectul ‘recenzie + numele cărții’
Cartea aceasta nu poate fi citită înainte de culcare. Are acel ceva care îți rămâne întipărit în minte și inimă. O carte pe care îți dorești să o îmbrățișezi și să o arunci cât vezi cu ochii în același timp.
Tot respectul pentru Malala și pentru familia ei, în special pentru tatăl ei.
Singurul lucru care nu îmi place la această carte e faptul că a tradus Alah cu Dumnezeu.