cartea săptămânii – magicianul, de john fowles

cartea săptămânii – magicianul, de john fowles


Magicianul, il cataloghez ca fiind unul din romanele care ocupamagicianul_john_fowles locurile de top, un roman de referinta. Am fost atat de entuziasmata de el, incat, intr-o saptamana l-am terminat. La inceput m-a enervat Conchis si modul in care acesta se juca de-a Dumnezeu, apoi am inteles ca ceea ce era pe hartie este redat in realitatea de zi cu zi, iar autorul a incercat sa ne faca sa fim constienti de cat de usor putem fi manipulati sa credem altceva, sa ne uitam in alta parte si sa nu vedem ceea ce este chiar in fata noastra.

Nicholas Urfe, este un tanar londonez care si-a terminat studiile la Universitatea din Oxford. A decis sa renunte la Alison, femeia care il iubeste si accepta un post de profesor de engleza pe o insula greseasca. Acolo il intalneste pe batranul Conchis, iar curiozitatea il impige sa petreaca mult timp in casa acestuia, luand parte la jocul de-a Dumnezeu al batranului, Nicholas fiind personajul principal in scena in care Conchis urmareste cu sange rece participantii. Incep sa apara personaje mistice, jocurile si pasiunea, iar situatiile in care se regaseste Nicholas si rasturnarile acestora, ca cititor, te fac sa dai fila cu fila si sa traiesti aceleasi stari si emotii, culminand de multe ori cu sentimentul de paranoia, deoarece Fowles are o maniera incredibila de a se juca cu mintea cititorului. Nu este o carte standard, din contra, cantareste foarte greu iar complexitatea acestei carti te face sa te gandesti la ea mult timp dupa ce ai terminat de citit, te face sa vezi lucrurile altfel. Iti da de gandit. Rescriu unul din pasajele care mi-a placut mult, cel in care Nicholas este la un pas sa realizeze ca a iubit-o pe Alison : “Gandeste-te ce ar fi daca intorcandu-te pe insula ta, nu mai gasesti nici batranul, nici fata. Nu mai gasesti joaca si jocuri misterioase. Gasesti locul incuiat pentru totdeauna. S-a terminat. S-a terminat. S-a terminat.”

___________________________________________________________________________________

recenzie făcută de carmen mărutz

*dacă dorești, poți să-ți achiziționezi cartea magicianul, de john fowles!

*dacă dorești să faci o recenzie a unei cărți pe care ai citit-o și să fie publicată aici, trimite un email la radu@macheamagrecu.ro cu subiectul ‘recenzie + numele cărții’

+ There are no comments

Add yours