de ce trebuie neapărat să te apuci de citit


dacă deja te numeri printre cei care nu prea pot sta la distanță de o carte, congrats și să crești mare, ești pe un drum bun. dacă totuși ești de partea cealaltă, ești de partea celor care nu citesc și nu mă refer la reviste de feșăn și bârfoterii, cancaniade și clickoide, hai să îți zic eu de ce trebuie neapărat să te apuci de citit ceva care chiar merită: cărți!

schimb de cărți

pentru asta, e de preferat să îți faci, dacă nu ai deja, niște prieteni care citesc și ei. ai să vezi ce mișto e când de întâlnești cu ei și începeți să povestiți fiecare despre cartea pe care o citiți, în loc să povestiți despre ce a mai făcut fundașul botezatu, stricata drăgușanu sau bot de capră țonciu. deah, știu și eu despre ăștia, mulțumită afilierii site-urilor. și cel mai tare, o să poți avea conversații cu prietenii tăi în cel mai corect mod gramatical, fără să se uite toți cei din jurul vostru la ce analfabeți sunteți voi. bear with me, mai sunt multe avantaje.

creativitatea – da, citind cărți, îți mărești șansele să devii mai creativ. o calitate care te va ajuta foarte mult în rezolvarea problemelor de natură logică sau abstractă.

vocabularul – cred că nu ai chef să fii genul ăla de om care are o frază și o repetă pe aia la nesfârșit indiferent în ce hal escaladează discuția. oamenii ăia care zic ‘gen gen gen gen gen’, oamenii ăia cu ‘da frate mergem acolo’, ‘da frate am vorbit cu ea’, ‘da frate nu știu să zic decât asta’, oamenii ăia care trebuie să aibă în orice propoziție ‘ce crezi’, ‘am fost la maria și ce crezi, nu era acolo ‘, ‘am fost la doctor și ce crezi, sunt proastă’. sunt sigur că vrei să poți purta o conversație fără să pari ca un dobitoc care nu e în stare să înlocuiască expresiile alea cu alte cuvinte. sper.

te calmezi – au fost făcute niște studii, nu vi le prezint aici pentru că e mai bine să le căutați voi, studii care arată că citirea unei cărți, este printre cele mai eficiente metode pentru a te calma atunci când ești stresat, nervos sau mai știu eu ce. un alt studiu ne recomandă să citim măcar jumătate de oră pe zi, pentru o relaxare optimă. știi treaba aia, mișcă-te cel puțin o oră pe zi, nu consuma sare și ulei în exces și citește cel puțin jumătate de oră pe zi pentru o viață mai sănătoasă.

o memorie mai bună – nu eram mare cititor până aproape de sfârșitul liceului. nu eram un prea bun memorator până atunci. nici acum nu mă pricep la memorat toate numele persoanelor pe care le întâlnesc, dar nici nu trebuie. în rest, am o memorie mai bună, nu foarte bună, dar mai bună decât înainte. cititul îți îmbunătățește memoria și mai ales memoria vizuală.

călătorești – cu ajutorul cărților pe care le citești, ajungi să călătorești în locuri pe care n-ai fi sperat vreodată să le ‘vezi’. și după ce ai ‘văzut’ un oraș, datorită cărții pe care o citești, sunt foarte mari șanse să îți alegi ca viitoare destinație de vacanță, acel oraș. eu așa am procedat cu varșovia, cracovia și auschwitz.

‘în afara unui câine, cartea este cel mai bun prieten al omului, înăuntrul unui câine este prea întuneric ca să poți citi.’ – groucho marx

2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment