falsuri în acte, mâncătorii și mulți pumni băgați în gură în industria chinologică


eram pe un grup de labradori până mai acum câteva zile. intrasem pentru că mai postam acolo poze cu nas, mă uitam la ceilalți labradori și pentru cei care încă n-ați încercat, e de ajuns să te uiți la fraierii ăștia și te ajută la buna dispoziție. că-s therapy dogs. grupul se numește labradori retrieveri românia și era administrat de niște băieți ‘buni’. de fiecare dată când posta cineva pe acolo poze cu labradorul ei/lui, sărea unul din administratorii grupului și întreba dacă are pedigree, dacă nu avea îi cerea să specifice că e metis. o cramponare ieftină pe un act care mai apoi a iscat un mic scandal, de la care s-a ajuns în cu totul altă parte.

numele tipului este zoltan kaba, băiat de treabă din câte am înțeles de la alții, dar care mie mi-a lăsat o impresie extrem de proastă. eu am interacționat cu el doar când am dorit să comand niște mâncare de câini, pe care el o promova pe grup. am dat comanda printr-un mesaj trimis pe pagina kennel favorite. nefiind prima comandă online pe care o dau, am știut toate informațiile de care avea nevoie pentru a-mi pune comanda la curier. a doua zi, pe la vreo 8, mă sună altcineva ca să-mi ceară serie și nr de buletin + cnp. toate astea oricum pe un ton nu chiar prietenos sau cel puțin așa mi s-a părut mie la ora aia. i-am spus că nu are nevoie de aceste informații pentru a-mi livra comanda și că totuși putea să mai aștepte măcar 1-2h până să mă sune, deoarece la ora aia nu aș fi răspuns, dar am crezut că poate e vreo urgență. omul foarte recalcitrant îmi zice că el n-are timp de prostii d-astea și mi-a mai zis câteva, iar eu i-am zis că n-are timp tocmai pentru că eu i-am dat de treabă, ceea ce e în beneficiul lui. mi-a închis telefonul înjurându-mă. în următoarea jumătate de oră am sunat la anpc și am depus o reclamație împotriva domnului. la câteva zile am primit un telefon de la cineva din harghita care se ducea la cel pe care l-am reclamat pentru a verifica sesizarea mea. îmi zice că la adresa pe care i-am dat-o (eu am luat-o de pe pagina lor de facebook) nu există vreun magazin sau ceva care să comercializeze hrană de animale. surpriză. i-am dat restul informațiilor pe care le mai aveam, i-am dat chiar și pagina de facebook. acum 3 zile am sunat la biroul anpc din harghita pentru a vedea care mai e situația sesizării mele. mi s-a spus că în cele din urmă au reușit să-l localizeze pe reclamant și că acesta și-a recunoscut vina și că acesta și-a primit un avertisment. asta și urmăream prin sesizarea mea, ca respectivul să nu mai vorbească așa cu alți oameni, pentru că noi îi dăm de lucru.

să revenim la grupul de labradori și acest băiat zoltan. îi spun de această sesizare făcută la anpc și inițial îmi tot zice că el n-are nicio legătură cu domnul respectiv, că doar promovează mâncarea lui pentru că și el folosește aceeași mâncare, dar după încă câteva schimburi de comentarii, recunoaște că el a fost cel care mi-a preluat comanda pe pagină și că a uitat să-mi ceară și restul de informații. am ridicat o sprânceană. inițial îmi zici că n-ai nicio treabă, pe urmă te scapi că tu preiei comenzile. dubios.

și pe urmă se întâmplă următoarea treabă: simona căpriță postează pe grup niște nereguli pe care le-a întâmpinat atunci când a vrut să cumpere un pui de labrador de la zoltan. s-au înțeles asupra unui pui și asupra unui preț, când au ajuns acolo era deja vorba de alt pui și alt preț. asta după ce bate omul tot drumul până la tine. i-a fost ștearsă postarea și îndepărtată ulterior de pe grup. adminii au justificat aceste gesturi zicând că au soluționat problema în privat, prin mesaje, revenind mai apoi cu niște comentarii în care ziceau că au soluționat problema. dar cum? noi restul vrem să vedem și noi dacă tipa avea dreptate sau nu. a ridicat la fileu o problemă de interes public, de ce o rezolvi în privat? asta e de fapt cenzură și vrei să prezinți faptele doar din punctul tău de vedere. da, oamenii au învățat bine. așa se procedează și în românia. dar asta nu înseamnă că procedează și corect.

încă o chestie: nu aduc deloc în discuție modul în care sunt crescuți/educați și întreținuți puiuții la zoltan în curte. cunosc un singur labrador care a fost luat de la zoltan și este sănătos tun și frumos de mamă-mamă.

eu vreau să vorbesc despre acte, despre cum se obține un pedigree în unele locuri, despre cum participă unii la competiții fictive, despre cum ca în fiecare alt domeniu, s-a creat o plasă destul de mișto, în care pică cu grație fiecare persoană doritoare de câine. cum văd eu problema asta? e ca și cum aș rupe eticheta de la un tricou de firmă și l-aș pune pe un tricou din piață, pe care acum îți cer aceeași bani ca pe cel de firmă. e ok așa? îți convine? repet: nu e vorba de sănătatea sau educația puiuților. e vorba de fals în acte, de corectitudine, de asociații chinologice care îs de partea anumitor crescători și îi defavorizează pe alții.

rahaturi d-astea nu trebuie să se mai întâmple și rahaturi d-astea nu mai trebuie lăsate așa, că las că merge și așa, câinele să fie sănătos. nu. pentru că ne mănâncă în cur și cerem corectitudine în nu știu ce părți, că cere să fim tratați corect prin alte părți, dar suntem dispuși să lăsăm detalii de genul ăsta să treacă. poate că de aia suntem așa blegi, pentru că lăsăm totul să treacă pe lângă noi, că las că o să facă altul ce ar trebui să fac eu.

o să vedeți în poze că se pare că se va ajunge la instanță, pentru că i-am defăimat. well, dacă voi aveți impresia că mă opresc la a vă defăima, vă înșelați.

1 2 3 4 65
13820384_1234490859916734_726572040_n

+ There are no comments

Add yours