ce facem cu cainii comunitari?


iubesc aproape toti cainii. zic aproape pentru ca nu prea imi pasa de pechinezi, bichoni si alte miniaturi de catei. ii iubesc cum vrea si mihai constantinescu, pe cei vagabonzi. dar mai mult imi place un rotweiller, un beagle sau un labrador. rotweiiler am avut, beagle am vrut, dar imi voi lua un puiut de labrador. cat de curand…

asa. cainii comunitari. ce facem cu ei? cand eram in campanie, se vorbea de dogtown in sus, dogtown in jos. oprescu milita pentru constructia acestui dogtown (adapost care urma sa fie construit, hehehe, de trei prieteni de-ai lui fi-su, mircea oprescu), contra-candidatii lui faceau campanie impotriva lui oprescu fix pe aceasta tema. acestia, au umplut orasul cu panouri ca acesta panou publicitar sorin oprescu

acum, dupa ce-au trecut un cacalau de luni din iunie anul trecut, situatia e fix aceeasi. caini comunitari pentru toti, sa fie, de la nentu’ sorin. in crangasi e plin ochi de caini. nu stiu daca tot crangasi-ul e asa, dar de la metrou si pana la ai mei acasa, intalnesc vreo 2-3 haite bune de caini. satra caini nu s-au luat de mine pana acum, dar pana cand o sa ma tina norocul asta? in parcul crangasi e iar mare adunare mare de caini vagabonzi. acolo au probleme cei care merg cu copii pe acolo si cei care ies cu caini lor la plimbare. cu copilul trebuie sa mergi doar pe trotuar ca pe iarba e terenul lor, cu cainele trebuie sa mergi in lesa ca sa nu se duca la ei, pe terenul lor. si daca esti cu el in lesa si se gandesc sa vina ei la tine, asta e, n-ai avut noroc.

de fapt, situatia nu e fix aceeasi. situatia se inrautateste. am auzit ca, cam o data pe luna, vine un camion plin cu caini si e desartat la marginea bucurestiului. aceasta livrare de caini a fost semnalata si de catre reprezentantii primariilor 2 si 4 care ii indeamna pe cetatenii care sunt martori la astfel de fapte, sa raporteze la numarul de telefon 0800.800.772 in cel mai scurt timp.

dar de ce sunt adusi acesti caini inapoi? au fost in concediu in afara bucurestiului o perioada si acum se intorc acasa? sau li sa facut cainilor dor de noi si au cerut bilet de voie in oras? sau cine stie, poate au terminat astia de la adaposturi mancarea asa ca s-au gandit asa: ‘la fiecare bloc sunt caini care primesc mancare de la vreun locatar. daca le dam drumul inapoi in bucuresti, fiecare isi va gasi un bloc de unde va primi mancare.’ am inteles ca unii chiar s-au dus la adaposturi si au adoptat cativa caini ca pe urma sa le dea drumul pe strada din fata blocului. foarte bine, ati procedat foarte ok. cainii aia, care sunt atat de prietenosi cu locatarii blocului se dau sa-i muste pe ceilalti care trec pe acolo. daca ai adoptat un caine de la adapost, tine-l in casa, e al tau, ai grija de el pentru ca in mod normal ar trebui sa fii raspunzator de ce face el.

am citit un articol, prin 2011, protestau nemtii la ambasada romaniei din germania. voiau sa se inceteze cu eutanasierea cainilor comunitari de la noi. ca sa fim ‘out’ din ue si ca romania e ‘taramul mortii’. dragi colegi europeni, lasati protestele si veniti, puneti mana de la mana, puneti-o de un transport mare si luati toti cainii comunitari la voi. eu unul ma lipsesc de toti.

as vrea sa zic ca fac urmatoarea propunere cu parere de rau, dar o fac cu sufletul deschis chiar consider ca e o solutie buna: adapostul de caini trebuie sa treaca la actiune. atunci cand ajunge un caine la ei, sa fie sterilizat si bagat intr-o cusca. cetatenii orasului sa fie anuntati ca acest caine este disponibil pentru adoptie si daca in termen de 30 de zile de la lansarea anuntului, nu se arata niciun interesat, cainele sa fie eutanasiat. asa se procedeaza in alte tari si ii tot laudam ca nu exista caini pe strazile lor. atunci de ce nu procedam la fel?

in cazul fericit, atunci cand un caine e adoptat, stapanul acestuia devine responsabil pentru acesta. la iesire din adapost, cainele este marcat cu un numar si daca cineva raporteaza ca respectivul caine este pe strada fara stapan, acesta sa fie luat inapoi la adapost si stapanul tras la raspundere. de preferat sa i se aplice o amenda usturatoare. in afara,

am spus-o si la inceputul postarii, iubesc cainii dar nu vreau sa ma simt cu musca pe caciula cand trec printr-o satra de caini. ne plangem ca ne musca dar cand trebuie sa fim hotarati devenim oameni. mai noi, ni se face mila de cainii vagabonzi care stau cu boschetari dar ii scuipam pe boschetari ca deh, du-te la munca!

asadar, ce facem romanasilor?

5 Comments

Add yours
  1. Almat

    Sa comparam PitBull-ii cu nirgei:-ambele rase au fost aduse in America pentru profit, apelandu-se la sclavie.Dupa ce s-a abolit sclavia, nirgei s-au integrat cu mare greutate in societate, din cauza ca sudistii au continuat sa ii urasca pana si in zilele noastre.PitBull-ii la fel, au fost sclavii stapanilor care i-au folosit la lupte intre caini. In ciuda faptului ca luptele intre caini au fost interzise, oamenii continua sa faca asta pentru bani, fara sa le pese de aceste suflete; distrugand imaginea rasei. Un caine folosit in lupte, este antrenat de mic sa fie cat mai agresiv (la fel cum erau sclavii invatati de mici sa lucreze). Acesti caini sunt tinuti in custi de maxim doi metri cubi, fara apa si fara mancare; existand si exceptii cand sunt tinuti si in lant.Totusi, pentru ambele rase, au fost si oameni care le-au oferit o sansa (sansa la o viata mai buna). Astazi vedem ca presedintele Americii este negru, urmas al fostilor sclavi (alti urmasi ajugand politisti, judecatori, doctori, etc.) La fel putem vedea si urmasi ai cainilor de lupta folositi ca si caini pentru salvari, narcotice sau chiar caini de terapie. Insa daca stam sa analizam evolutia ambelor rase, PitBull-ii au acceptat sansa fara sa dea gres, in timp ce nirgei au dat cu piciorul de foarte multe ori, ajungand in zilele noastre sa umple puscariile Americii. Concluzia? oamenii , indiferent de rasa, sunt mai animale decat cainii. Daca ai un PitBull, iti dai seama cat de mult ai gresit fata de el (judecandu-l gresit inainte sa-l ai). Aperentele inseala, insa prostia inseala si mai tare!

+ Leave a Comment